Golfin ammattilaisen kroppa on kovilla - apua akupunktiosta ja jäsenkorjauksesta

Torstai 5.10.2017 - Sari Knuutinen

GOLFIN AMMATTILAISEN KROPPA ON KOVILLA – APUA AKUPUNKTIOSTA JA JÄSENKORJAUKSESTA

Golf on hieno urheilulaji, jossa yhden kierroksen aikana tulee käveltyä reilut 10 kilometriä raikkaassa ulkoilmassa, kierroksen kiertämiseen menee aikaa noin 4-5 tuntia ja swingi-lyöntejäkin kierroksella tulee noin 200- 300.

 Mutta kuten kaikissa urheilulajeissa, golffareillakin on omat ongelmansa rasitusvammojen ja venähdysten suhteen.

 Golfaajien perusongelmat liittyvät alaselkään ja hartioihin, mutta myös tennis/golfkyynärpää, ranne ja polvi- sekä nilkkaongelmat ovat yleisiä. Pääasiassa golffaajien ongelmat aiheuttavat usein satoja kertoja kierroksella ja harjoittelussa toistuva swing lyönti, joka lyödään toistuvana lyöntinä kehon toiselta puolelta.

 Venähdykset sekä rasitusvammat golfissa johtuvat lähes aina lantiokorin virheasennosta. Lantiokorin virheasento kun ei mahdollista oikeanlaista swinglyöntiä. On sitten pelaajasta kiinni, mistä hän sen virheasennon aiheuttaman ongelman kompensoi ja mihin sen myötä rasitusvammat ja venähdykset tulevat.

 Pelaan itse golfia ja hoidan paljon golffareiden ongelmia. Tässä juttua oman seurani ammattilaisen, Tiia Koiviston taistelusta selkäongelmien kanssa.

tiia.jpeg

 ”Olen 23-vuotias ammattilaisgolfari ja pelaan naisten Euroopan haastajakiertuetta LET Accessia sekä kuulun ammattilaisten maajoukkueeseen.

 

"Golfia on takana 9 vuotta ja svingitoistoja todella monia. Kropassa on ollut viimeisen viiden vuoden aikana kaikenlaista vaivaa. Minulla on myös ykköstyypin diabetes, joka tuo omat haasteensa. 

 Sarilla olen käynyt nyt noin vuoden verran säännöllisesti jäsenkorjauksessa ja akupunktiossa. Pitkät harjoitusjaksot laittavat kehon vähän vinksalleen ja lyöminen ei tunnu enää niin luontevalta. Hoitojen jälkeen pystyn lyömään palloa rennommin, kun kroppa on taas suorassa ja jumit poissa. 

 Minulta löytyi kesän aikana vanha rasitusmurtuma lannerangan nikamasta L3. Tästä johtuen minulla on ollut oikealla selässä nelikulmainen lannelihas todella kireällä ja turvoksissa. Se veti myös lantioni vinoon. Sivutaivutus tai lihaksen minkäänlainen venyttäminen on ollut tuskaa. Kesällä selkäni oli todella kipeä ja lyöminen oli tuskallista, joka näkyi myös tuloksissani. Akupunktio auttoi lihaksen turvotukseen ja kireyteen, ja se palautui normaaliin tilaan. 

 Nyt olen onnistunut pitämään selkäni kunnossa. Olen löytänyt oikeanlaiset venytykset ja hoidot eikä selkä enää haittaa normaalia svingaamista, vaikka matkustelua ja harjoittelua tulee todella paljon.”

 

Tiian tapauksessa aluksi jäsenkorjaus helpotti, mutta sitten kivut palasivat. Oltiin vähän ihmeissään että missä nyt ongelma, kun aina vaan selkä jumiutuu. Vihdoin löytyi MRI kuvista rasitusmurtuma ja sen myötä myös sitten oikea hoito. Akupunktiolla ja moksalla saatiinkin sitten heti tuloksia ja Tiian pelikausi helpottui. 

Onneksi klubipelaajan ongelmat ei kovinkaan usein mene rasitusmurtuman tasolle, koska harva pelaa ja harjoittelee samanlaisia määriä kuin ammattilainen. On kuitenkin arvioitu, että 80% golffareista kärsii jossakin vaiheessa selkäkivuista. Joten rasitusvammat ja venähdykset ovat melko yleisiä ongelmia lajin keskuudessa.

Klubipelaajan paras hetki hoitaa oma kroppa kuntoon on nyt syksyllä, pelikauden loppuessa. Ensin jäsenkorjauksella taspainotekijät kuntoon ja sitten hyvät fysiikkatreenit talven ajaksi. Suosittelen myös hyvällä prolla käyntiä kehon huollon jälkeen, hän korjaa sitten väärille uomille ajautuneen swingin kohdilleen ja ensi kesänä lyönti sujuu kuin leikki ja keho on kivuton!😀

 

Golf terveisin,

sari

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: golf, rasitusmurtumat, venähdykset, rasitusvammat, jäsenkorjaus, akupunktio

Kehon virheasennot

Keskiviikko 16.8.2017 - Sari Knuutinen

 

KEHON VIRHEASENNOT

 

Kehon virheasennot ovat usein syy urheiluvammojen, mutta myös työperäisten kiputilojen syntymisessä. Virheasennot syntyvät usein hitaasti alkaen vaikkapa urheilusta aiheutuneesta  lihasten tai kalvojen kireydestä, joka johtaa vääriin liikeratoihin, tai samasta jatkuvasti toistetusta liikkeestä työssä. Joskus ne syntyvät trauman johdosta, vaikkapa hevosen selästä tippumisesta tai pelissä taklauksesta. Synnytys myös lähes aina aiheuttaa virheasennon lantiokoriin. Syitä on monia ja itse asiassa sen mikä virheasennon on alkujaan aiheuttanut, ei aina edes löydy. Sehän voi olla jo lapsuudessa tapahtunut jokin tipahtaminen tai kaatuminen. Virheasento voi olla aluksi missä tahansa, nilkassa, polvessa, lantiossa tai rintarangassa. Aikaa myöten se liikkuu aina eteenpäin, ylä- tai alasuunnassa kehossa. Esim. lantion virheasento voi aiheuttaa polvi- tai olkapää ongelman.

virheasenti1.jpg

 

Kuvassa olevalla henkilöllä lantiokori oli voimakkaasti virheasennossa, vaikeissa asennoissa suoritettava raskas työ on sitten viimeistellyt tilanteen. Tämä oli tullut pikkuhiljaa, vuosien saatossa. Ja kipuihinkin oli osittain jo tottunut. Kuitenkin vain kahdella hoitokerralla virheasennot olivat poissa ja keho vapautettu toimimaan normaalisti.

Kun keho on virheasennossa, aiheuttaa se myös veren- ja nestekierron ongelmia, sisäelimet eivät mahdu oikein toimimaan ja suolistokin voi olla tukossa. Usein on esimerkiksi selittämättömiä sydämen ongelmia joihin ei löydy vastausta, ennen kuin vasta jäsenkorjaajan pöydällä.

 

virheasento2.jpg

 

Päivittäin hoidan asiakkaita, jolla on joko polvi kipeä tai vaikkapa olkapää kipeä. Heidän kipujaan on hoidettu usein jo pidemmän aikaa polvi- tai olkapääkipuna paikallisesti. Hoito ei ole auttanut ja kipu kroonistunut. Jäsenkorjauksessa katsotaan aina koko kehoa kokonaisuutena ja hoidetaan koko kehon virheasennot, jolloin kiputilat helpottuvat. Lantiokorin virheasento tai lukkiutuminen on lähes kaikilla. Hyvin harvoin tulee asiakas, jolla ei ole mitään ongelmaa lantiokorissa. Vanhempi mestari on minua aikanaan neuvonut, että ristiluu on ihmisen toinen "sydän" ja niin se onkin, luisten alueiden sydän. Jos se ei ole paikallaan ja vapaana, on kehossa ongelmia.

Särky ja kipu ei kuitenkaan ole aina läsnä varoittamassa virheasennosta, ne tulevat sitten pikkuhiljaa, kuten myös kulumat ja muut jo pitkälle edenneet ongelmat. Tästä syystä on hyvä käydä ainakin kerran vuodessa vuosihuollossa, korjataan virheet ennen kuin ne ovat päässeet tekemään korjaamatonta vahinkoa kehossa.

Riippuen ihmisestä, voi olla jo kovinkin suuret virheasennot ennen kuin keho alkaa antamaan merkkejä ongelmasta kivulla tai vaikkapa liikeradan pienenemisellä.

Kehon virheasennot aiheuttavat siis moninaisia ongelmia. Ongelmat näkyvät sitten arkielämässä sairauslomina, treenit ei tuotakaan iloa ja tulosta, vaan kipuja. Elämän laatu usein heikkenee näiden ongelmien myötä. Tulee unettomuutta särkyjen takia, ruokailu usein huononee kun ei väsymykseltä jaksa siihen panostaa, joka taas johtaa lisä väsymiseen. Kierre on valmis.

 

Muista pitää kehostasi hyvää huolta, se on ainutkertainen!

 

Aktiivista ja tervettä syksyä,

 

Sari

 

 

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jäsenkorjaus, virheasento, lantiokori, olkapää, polvi

Hoitovaihtoehdot kohtaavat, Petrin tarina

Maanantai 3.4.2017 - Sari Knuutinen

Hoitovaihtoehdot kohtaavat, Petrin tarina

 

Olen tässä rummuttanut FB päivityksissäni, että yhteiskunnan kannattaisi ehdottomasti ottaa avuksi näitä meillä Suomessa vaihtoehtohoidoiksi luokiteltuja hoitoja, kuten akupunktio ja jäsenkorjaus.

En ole voinut kertoa päivityksissäni esimerkkejä, koska minulla on täysi vaitiolovelvollisuus. Rohkenin kuitenkin pyytää yhtä asiakastani kertomaan oman tarinansa, se kun on varsin hyvä esimerkki siitä, että nämä hoidot ovat erittäin hyviä täydentäviä hoitoja.

 

Tässä tulee Petrin tarina siitä, kuinka jäsenkorjaus ja akupunktio ovat häntä auttaneet  merkittävänä apuna lääketieteen hoitojen rinnalla.

 

”Olen viisikymppinen kaveri. Elämää nähnyt ja kokenut.

Pitkä ura fyysisesti raskasta työtä takana joka jätti totisesti jälkensä kroppaan. Enkä päästänyt itseäni helpolla vapaallakaan,- liikkumattomuus, epäsäännöllinen ruokailu, tupakointi ja alkoholi kuuluivat elämääni.

Pikkuhiljaa aloin sairastella. Ensin iski kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, sitten tuli fibromyalgia ja pisteeksi iin päälle sain maksavaurion.

Fibromyalgia toi jatkuvat säryt, maksavaurio täydellisen voimattomuuden. Diabeteksen hoitotaso heittelehti aiheuttaen omat oireensa. Olin masentunut ja haluton. Jatkuvat kivut tekivät elämästäni vaikean kestää. En jaksanut edes kauppakassia kantaa. Vaimo sai käyttää koiran ulkona vaikka olin päivät kotona.

Olin 50 vuotias ja täysi romu. Pitkä sairausloma kääntyi sairauseläkkeeksi.

Mutta ei niin paljon pahaa ettei aina hyvääkin.

Lopulta pääsin potilaaksi kipupoliklinikalle ja kipujani alettiin hoitaa. Sietämätön kipu saatiin hillittyä joten kuten siedettävälle tasolle.

Piristyin tästä sen verran, että kun vaimoni ehdotti rinnalle vaihtoehtoista hoitoa, eli jäsenkorjausta, päätin kokeilla. Onneksi, sillä se osoittautui yhdeksi elämäni parhaaksi päätökseksi!

Jäsenkorjaus ja akupunktio ovat auttaneet minua nyt kahden vuoden ajan, eikä tulisi mieleenikään lopettaa. Kivut pysyvät kurissa, mieli on virkeä ja Sarin mukaan jopa ihoni väri on muuttunut harmaasta normaaliksi.

Olen saanut elämäni takaisin. Siitä kävelevästä ruumiista on kuoriutunut esiin taas säännöllisesti työssäkäyvä ja aktiivinen,- liikkuva ihminen. Sain voimia jopa lopettaa tupakoinnin 35 vuoden tupruttelun jälkeen. Pari kuukautta sitten aloitimme vaimoni kanssa harrastamaan golfia enkä malttaisi odottaa kesää ja greenille pääsyä.

Ajattele avoimesti ja kokeile. Sinäkin voit saada avun!”

 

Kun minä tapasin Petrin ensimmäistä kertaa, ajattelin että kylläpä on ongelmia kasaantunut. Mies oli harmaa ja elämänhalu ei kyllä pulpunnut silmistä. Askel askeleelta päästiin eteenpäin, hoitojen lisäksi minä sain juurrutettua omia ajatuksiani ruuasta, liikunnasta ja muutenkin terveellisestä elämästä. Sehän on yksi näiden hoitojen paras puoli, se aika. Hoitoajat ovat niin pitkiä, että kerkiää kuulemaan kuulumiset ja antamaan ohjeita taas eteenpäin. Näin pitkälle edenneet asiat eivät viikossa tai kahdessa muutu. Sekin pitää ihan reilusti asiakkaalle kertoa.

 

Tämä on yksi tarina monien joukossa. Luulen, että isoin ongelma näiden hoitojen kohtaamiseen on tiedon puute. Jos ei tiedetä mitä mihinkin hoitoon kuuluu, miten sillä hoidetaan ja millainen koulutus tekijällä on, herättää se pelkoa.

 

Aurinkoa päivääsi!

Sari

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jäsenkorjaus, akupunktio, hoitovaihtoehto

Ensimmäinen blogini

Lauantai 18.2.2017 - Sari Knuutinen

Ensimmäinen blogini 

Tässä tulee ensimmäinen blogini. Tulen kirjoittelemaan erilaisista asioista, jotka pääasiassa koskevat ihmisen hyvinvointia, tavalla tai toisella.  

Viime viikko päättyi odotettuun omaan jäsenkorjaus hoitoon, mestari Irma Kaikkosen  pöydälle. Nämä ovat sellaisia kohtaamisia minulle, joissa joka kerta kasvaa itse hoitajana ja ihmisenä, sekä saa uusia ajatuksia ja oppeja omaan hoitotyöhön.  

Mestarit Irma Kaikkonen ja Raimo Kuronen ovat minun opettajiani. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut oppini heiltä. Jäsenkorjaushan on käsityötä ja jokaisella hoitajalla on omanlainen kädenjälki, niin kuin opettajallakin. Kädenjäljen lisäksi, on suuri merkitys hoitajan ymmärryksellä ihmiselämää kohtaan, kuten opettajalla oppilasta kohtaan. Kuvassa Irma ja Raimo.

irma_ja_raimo.jpg

Keskustelimme monista aiheista tälläkin kertaa, mutta pari aihetta jäi itseäni vielä jälkikäteen mietityttämään. Ensimmäiseksi aiheeksi nostan henkisen hyvinvoinnin saralta sen, mikä koskee meitä kaikkia, suhde meitä ympäröiviin ihmisiin. 

Kuinka paljon meidän hyvinvointia määrittelee meitä ympäröivät ihmiset? Toisten tapaaminen tuottaa hyvää mieltä ja iloa, kun taas toisten kohtaaminen aiheuttaa aina pahaa mieltä, kiukkua ja surua. Onko se niin, että meidän kaikkien on vain tultava toimeen keskenään, vai voidaanko me siirtää syrjään ne, joiden seura tekee meidät huonovointiseksi. Oletko parempi ihminen, kun annat lyödä ja käännät vielä toisenkin poskesi?  

Olisiko kuitenkin hyvä jättää taakseen ihan rohkeasti ne ihmiset, jotka eivät tuota hyvää mieltä? Onko kannettava toisen negatiivisia tunteita ja otettava niitä vastaan, oman hyvän olon kustannuksella?

Tämä pohdiskelu kannattaa tehdä, ja oma kokemukseni on se, että kun uskaltaa ottaa rohkeasti sen ensiaskeleen ja jättää taakseen jotakin jota ei tarvitse, sen tilalle tulee uutta ja mielekästä. Ja tietenkin pitää muistaa se, että itsekin me olemme joillekin toisille niitä huonon mielen tuottajia, joten pitää antaa myös ymmärrys heille, kun he haluavat jättää meidät taakseen. Meidän kuuluukin kulkea eteenpäin ja kaikkea ei voi mukanaan kantaa.

Toinen aiheemme oli erilaisten hoitojen ja hoitajien osaaminen. Näitä erilaisia hoitomuotoja alkaa olla valtavat määrät ja me hoitajatkaan emme tunne kaikkia. Tämä asia tuli minulle esille Minä Olen messuilla. Uusia hoitoja oli paljon, joista en ollut koskaan kuullut mitään. Pohdimme sitä, että kuinka asiakkaat osaavat tehdä valinnan ja mistä he tietävät että hoitaja on käynyt riittävän koulutuksen. Toivoisimme todella että meille hoitajille saataisiin joku rekisteri, josta asiakkaat voivat käydä tarkistamassa koulutuksen määrän ja sen myötä pääsisi arvioimaan hoitajan osaamisen. Rekistereitä kyllä on, mutta nyt pitää osata hakea ne ja tällä hetkellä ne ovat vain jonkun tietyn koulutuksen omia. Itse toivoisin tähän asiakaslähtöistä ajattelua ja vain yhden rekisterin, josta selviää kaikki koulutukset. 

Toivotaan, että tulevaisuudessa saamme tällaisen rekisterin.  

Aurinkoa, 

sari 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jäsenkorjaus, hyvinvointi