Golfin ammattilaisen kroppa on kovilla - apua akupunktiosta ja jäsenkorjauksesta

Torstai 5.10.2017 - Sari Knuutinen

GOLFIN AMMATTILAISEN KROPPA ON KOVILLA – APUA AKUPUNKTIOSTA JA JÄSENKORJAUKSESTA

Golf on hieno urheilulaji, jossa yhden kierroksen aikana tulee käveltyä reilut 10 kilometriä raikkaassa ulkoilmassa, kierroksen kiertämiseen menee aikaa noin 4-5 tuntia ja swingi-lyöntejäkin kierroksella tulee noin 200- 300.

 Mutta kuten kaikissa urheilulajeissa, golffareillakin on omat ongelmansa rasitusvammojen ja venähdysten suhteen.

 Golfaajien perusongelmat liittyvät alaselkään ja hartioihin, mutta myös tennis/golfkyynärpää, ranne ja polvi- sekä nilkkaongelmat ovat yleisiä. Pääasiassa golffaajien ongelmat aiheuttavat usein satoja kertoja kierroksella ja harjoittelussa toistuva swing lyönti, joka lyödään toistuvana lyöntinä kehon toiselta puolelta.

 Venähdykset sekä rasitusvammat golfissa johtuvat lähes aina lantiokorin virheasennosta. Lantiokorin virheasento kun ei mahdollista oikeanlaista swinglyöntiä. On sitten pelaajasta kiinni, mistä hän sen virheasennon aiheuttaman ongelman kompensoi ja mihin sen myötä rasitusvammat ja venähdykset tulevat.

 Pelaan itse golfia ja hoidan paljon golffareiden ongelmia. Tässä juttua oman seurani ammattilaisen, Tiia Koiviston taistelusta selkäongelmien kanssa.

tiia.jpeg

 ”Olen 23-vuotias ammattilaisgolfari ja pelaan naisten Euroopan haastajakiertuetta LET Accessia sekä kuulun ammattilaisten maajoukkueeseen.

 

"Golfia on takana 9 vuotta ja svingitoistoja todella monia. Kropassa on ollut viimeisen viiden vuoden aikana kaikenlaista vaivaa. Minulla on myös ykköstyypin diabetes, joka tuo omat haasteensa. 

 Sarilla olen käynyt nyt noin vuoden verran säännöllisesti jäsenkorjauksessa ja akupunktiossa. Pitkät harjoitusjaksot laittavat kehon vähän vinksalleen ja lyöminen ei tunnu enää niin luontevalta. Hoitojen jälkeen pystyn lyömään palloa rennommin, kun kroppa on taas suorassa ja jumit poissa. 

 Minulta löytyi kesän aikana vanha rasitusmurtuma lannerangan nikamasta L3. Tästä johtuen minulla on ollut oikealla selässä nelikulmainen lannelihas todella kireällä ja turvoksissa. Se veti myös lantioni vinoon. Sivutaivutus tai lihaksen minkäänlainen venyttäminen on ollut tuskaa. Kesällä selkäni oli todella kipeä ja lyöminen oli tuskallista, joka näkyi myös tuloksissani. Akupunktio auttoi lihaksen turvotukseen ja kireyteen, ja se palautui normaaliin tilaan. 

 Nyt olen onnistunut pitämään selkäni kunnossa. Olen löytänyt oikeanlaiset venytykset ja hoidot eikä selkä enää haittaa normaalia svingaamista, vaikka matkustelua ja harjoittelua tulee todella paljon.”

 

Tiian tapauksessa aluksi jäsenkorjaus helpotti, mutta sitten kivut palasivat. Oltiin vähän ihmeissään että missä nyt ongelma, kun aina vaan selkä jumiutuu. Vihdoin löytyi MRI kuvista rasitusmurtuma ja sen myötä myös sitten oikea hoito. Akupunktiolla ja moksalla saatiinkin sitten heti tuloksia ja Tiian pelikausi helpottui. 

Onneksi klubipelaajan ongelmat ei kovinkaan usein mene rasitusmurtuman tasolle, koska harva pelaa ja harjoittelee samanlaisia määriä kuin ammattilainen. On kuitenkin arvioitu, että 80% golffareista kärsii jossakin vaiheessa selkäkivuista. Joten rasitusvammat ja venähdykset ovat melko yleisiä ongelmia lajin keskuudessa.

Klubipelaajan paras hetki hoitaa oma kroppa kuntoon on nyt syksyllä, pelikauden loppuessa. Ensin jäsenkorjauksella taspainotekijät kuntoon ja sitten hyvät fysiikkatreenit talven ajaksi. Suosittelen myös hyvällä prolla käyntiä kehon huollon jälkeen, hän korjaa sitten väärille uomille ajautuneen swingin kohdilleen ja ensi kesänä lyönti sujuu kuin leikki ja keho on kivuton!😀

 

Golf terveisin,

sari

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: golf, rasitusmurtumat, venähdykset, rasitusvammat, jäsenkorjaus, akupunktio