Labrakokeet kätevästi Tallinnasta

Torstai 2.3.2017 - Sari Knuutinen


LABRAKOKEET KÄTEVÄSTI TALLINNASTA

 

Muutamia viikkoja sitten meitä lähti iloinen joukko naisia Tallinnaan kohti SYN LABia, tavoitteena ottaa muutamia laboratorio kokeita. Meillä kaikilla oli yksi yhteinen taustatekijä, olimme kaikki liittyneet LIFW porukkaan lokakuussa ja tehneet elämäntaparemonttia neljän kuukauden verran. Nyt oli siis aika tutkia tilannetta faktojen kautta.

 

SYNLab sijaitsee aivan Tallinnan keskustan tuntumassa, sinne pääsee helpoiten satamasta taksilla.

Aikaa ei tarvitse varata, mutta kannattaa kirjoittaa itselle ylös mitä kokeita haluaa.

Kokeet maksetaan kassalle ja sitten vain testejä antamaan. Kaikki hoituu kätevästi englannin kielellä, nuorethan eivät siellä enää puhu Suomea. SYNLabin sivuilla on valmiiksi erilaisia paketteja jos ei itse tiedä mitä kokeita kannattaa ottaa. Sieltä esim. löytyy rasvapaketti, hivenainepaketti, sydänpaketti, keski-ikäisten naisten ja miesten paketit ja tietysti sitten saa ihan yksittäinkin valittua sen minkä tarvitsee.

Otatin 40 eri koetta, hintaa niille kertyi noin 180 euroa. Samat kokeet kotimaassa maksavat hiukan alta tuhat euroa.

Tulokset tulevat kirjattuna kirjeenä 2-3 viikon päästä kotiin. Aika kätevää.

 IMG_4284.jpg

Sitä kannattaa miettiä, että meneekö Tallinnaan yöksi vaiko laivalla aamulla.  Tämä siksi, että pitää olla syömättä se 12 tuntia ennen näytteenottoa. Me matkustimme Viking Linellä, joka lähti vasta 10.30 Helsingistä, joten labrassa oltiin noin klo 15.00 aikoihin. Ei aiheuttanut mitään ongelmaa ja kukaan ei edes pyörtynyt kokeita otettaessa, vaikka olikin syönyt edellisenä iltana viimeiksi. Paluumatka taittui samalla laivalla, eli yksi päivä tähän kului aikaa.

 

Tulokset tulivat ja oli aika tehdä analyysiä mitä ne merkitsevät ja mikä on mennyt hyvin ja mikä huonosti.

Omalta kohdaltani oli täydellinen yllätys se, että HDL oli huimat 2,8. Ne nimittäin ovat aina olleet minulla alle 1.  Tosin, edellinen kolesteroli testi on otettu ajalta, jolloin söin vain kevyt tuotteita ja margariinia. Ja siitähän on aikaa jo 7 vuotta.

HDL oli se mikä minua ehkä eniten mietitytti. Elämäntapa rempan myötä lisäsin rasvoja ruokavalioon aika paljon lisää, vaikka niitä jo ennestäänkin söin omasta mielestäni paljon.

Nyt siis rasvat tarkoittavat luomu neitsyt oliiviöljyä, MCT öljyä, kookosöljyä, luomu voita ja gheetä.

Tietysti vielä päivittäin rasvoja tulee avocadosta, pähkinöistä ja muista elintarvikkeista.

Syön myös päivittäin DHA EPAa ja valtavasti kasviksia. Uskon että myös lisääntyneellä liikunnalla on tähän asiaan ollut vaikutusta.  Tärkein havainto on kuitenkin se, että uudet kiistellyt näkemykset rasvoista pitävät paikkansa. Niitä tosiaan tarvitaan ja aika paljon, jotta niistä on hyötyä.

Mielenkiinnon kohteena minull oli myös omega 3:6, B-12 vitamiini, D vitamiini ja mangnesium.

Kaikki tasot olivat kunnossa ja ainakaan minä en niitä ruuasta riittävästi saa, joten lisäravinteet ovat olleet tarpeen.

Itselläni oli yhdessä arvossa hieman sanomista, joten tilasin ajan lääkäriasemalta ja kävimme vielä lääkärin kanssa läpi kaikki tulokset. Lääkäri oli aluksi hieman hämmentynyt kun kysyi että mikähän vaivaa ja vastasin, että en tunne että mikään vaivaa, mutta sinun pitäisi nyt päätellä vaivaako minua jokin. Tässä olisi neljä sivua labroja ja yksi arvo ei oikein kohtaa raja-arvoja. 

 

Hän ei ollut huolissaan asiasta, mutta tietysti aion jonkun ajan päästä, vaikka syksyllä, otattaa vielä näytteen ja katsoa onko arvo parantunut. Tärkeää on mennä arvoja luetuttamaan lääkärin juttusille, jos arvot eivät ole kohdillaan. Itse ei kannata itselleen diagnoosia tehdä ja muutenkaan minun koulutuksiini ei kuulu labrojen lukutaito.

 

Keväisin terveisin,

sari

Avainsanat: laboratorio kokeet, Mct öljy, kookosöljy, mangnesium , rasva-arvot, kolesteroli


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini